CÀPSULA D’ART I ESCOLA SOBRE LA MORT/ LES COSES QUE S’ACABEN (INVESTIGACIÓ ARTÍSTICA)
Treballem a parir d’artistes que combinen l’art i la ciència i que aborden la investigació artística.
A infantil ens fixarem en la transformació del color de la matèria orgànica després que hàgim compost una peça amb material orgànic cosit sobre un llenç. Captem el procés de transformació posant èmfasis en el color i la textura de matèria orgànica morta i el capturem amb fotografia diàriament per enregistrar el procés de transformació de la matèria i del seu color. (Natura morta) La poma que mengem ja és morta, tot allò de què ens alimentem ja és mort i en procés de descomposició. Hi ha vida més enllà de la mort? La transformació de la matèria transita per diferents vides. Pels infants que comencen a crear una obra amb els aliments, la vida útil d’aquell aliment comença en aquell moment, justament quan comença a morir. Capturem la vida d’una obra mentre la seva matèria mor creant l’existència d’una nova creació de ser, l’obra, amb l’observació de la mort.
A primària treballarem a partir de la vida dels objectes i el material que ens envolta el dia a dia. Parlarem d’ecologisme i objectes de vida curta i vida llarga. Captarem el procés i els rastres de vida de cada objecte o material a través de foto i/o vídeo. Treballarem sobre la idea d’objectes de vida curta o llarga. Ampliem la vida als objectes amb la creació?, quan acaba la vida d’un objecte?, quan deixa de donar l’ús pel qual està fet?
Parlem sobre el registre del TEMPS. REGISTRES DE VIDA O REGISTRES DE TEMPS. CAPTURA DE TEMPS O DE MOMENT. COM CAPTUREM LA VIDA, Els rastres que deixa la vida i els rastres que deixa la mort.
PROJECTES EN PETIT GRUP SOBRE LA MORT A PRIMÀRIA.
S’HA COMENÇAT A TREBALLAR A PARTIR DE LA RECERCA ARTÍSTICA QUE ESTAVEN FENT ELS INFANTS DE LA COMUNITAT DE PETITS. S’HA TREBALLAT EL CONCEPTE DE LA MORT I ENS HEM MIRAT AMB UNS ALTRES ULLS LA NATURA I ELS ALIMENTS QUE ENS DONA, LA PREGUNTA: LA MANDARINA QUE EM MENJO PER ESMORZAR ÉS VIVA O MORTA? HA GENERAT UN DEBAT I S’HA PARLAT GENERANT DESACORDS I IDEES MOLT DIVERSES. S’HA CREAT ESCULTURES I OBRES ORGÀNIQUES. SETMANA A SETMANA ENS HEM ENFOCAT EN LA RECERCA I LA CREACIÓ DE COLORS MÉS AJUSTADES ALS COLORS DE L’OBRA EN CADA MOMENT I DURANT EL LLARG DELS MESOS. HEM VIST COM ALTRES ARTISTES (ANA MENDIETA, PAULA BRUNA, MARINA ABRAMOVIC, PILAR ALBARACÍN, MARIAN GARRIDO I ANICKA YI) HAN TREBALLAT EL CONCEPTE DE LA MORT DURANT DIFERENTS ÈPOQUES I DE DIFERENTS FORMES I CADA PERSONA HA PROPOSAT UNA IDEA PER DESENVOLUPAR. FINALMENT, S’HAN FET GRUPS PER DESENVOLUPAR LES PROPOSTES QUE HAN SORTIT I HAN CREAT EXPRESSIONS ARTÍSTIQUES SOBRE EL CONCEPTE MORT A LA VEGADA QUE FÈIEM EL SEGUIMENT DE COLOR DE L’OBRA VIVA, ORGÀNICA. HAN DESENVOLUPAT DOS TREBALLS EN PARAL·LEL I QUE EN ALGUNS CASOS S’HAN TROBAT I RELACIONAT.
Explorant el cromatisme de la matèria
ACVIC, CURIOSES. Maria Gambús
Ens enfoquem en el concepte de canvi de la matèria per abordar una proposta artística basada en la transformació del color. Posem al centre d’atenció el canvi de la matèria en diferents fases de la seva vida que té en compte la transformació del cos a la vegada que de la seva composició matèrica. Una fruita és en un inici flor, es transforma en fruit i lentament acaba en descomposició. Observarem aquestes fases per parlar de la vida i de la mort de la matèria i els canvis que comporta aquest procés posant l’enfocament de la mirada en la transformació del color observant com el color és capaç de reflectir els estats de la matèria. El cos humà també és matèria i com a tal passa per estats de transformació durant la seva vida. També abordarem els canvis en el cos de la vida humana. Quin és el punt àlgic d’una vida humana, és a dir, en quina edat situaríem el fruit de la vida humana? De quin color el pintaríem i com es transforma a partir de llavors fins a desaparèixer com a matèria? O no desapareix mai? On posem el final? Vine i explora els colors de la transformació de la matèria i els diferents estats de la vida humana! Aquest projecte s’ha dut a terme durant el curs escolar 2024 incentivat per ART i ESCOLA de ACVic i guiat per Maria Gambús en un centre educatiu amb alumnes d’entre 3 i 12 anys al qual també en farem referència